Καλοκαίρι, χρυσές παραλίες, πεντακάθαρα νερά κι ένας υπέροχος, δυνατός αέρας καθιστούν τις ελληνικές θάλασσες ιδανικές για να μάθει κανείς το πιο συναρπαστικό από τα «υδάτινα» σπορ.
«Μόλις σπάσουν τ’ Αη Γιάννη τα γραιγώλια, αρχινούν τ’ Αη Σώστη οι μπονάτσες», λέει ο θυμόσοφος και ναυτικός λαός μας ή έλεγε, τέλος πάντων, σε άλλες εποχές, όταν ζούσε από τη θάλασσα και περίμενε τον Αη Σώστη, στις 7 Σεπτεμβρίου, να έλθει και να τον σώσει από τους δυνατούς ανέμους που του χαλούσαν τα ταξίδια για εμπόριο και ψάρεμα καταμεσής του καλοκαιριού. Μόλις σπάσουν του Αη Γιάννη τα γραιγώλια (από την Αποτομή της Τιμίας Κεφαλής του Ιωάννη του Προδρόμου, που γιορτάζεται στις 29 Αυγούστου, και το γραίγο, τον βορειοανατολικό άνεμο δηλαδή), σπάει κι ένα ιδιαίτερο είδος ξένων τουριστών που ευδοκιμούν σε επιλεγμένα νησιά του Αιγαίου και μαζί τους ολοκληρώνει τις διακοπές της μια εκλεκτή φατρία ντόπιων λάτρεων του fitness. Γιατί κάπου εκεί, στο ξεφούσκωμα του Αυγούστου και το ξεκίνημα του Σεπτεμβρίου, φυσάει πια το τελευταίο μελτέμι, αυτός ο ευλογημένος άνεμος του ελληνικού καλοκαιριού για τους οπαδούς του windsurfing.
Είναι, βέβαια, ο ίδιος άνεμος που ευνοεί τις πυρκαγιές, γιατί διώχνει την υγρασία από τα δάση και φουντώνει τις φλόγες, ο ίδιος που εγκλωβίζει τους κοσμικούς στο λιμάνι της Ραφήνας, μακριά από την αγαπημένη τους Μύκονο, αφού σηκώνει απαγορευτικά για τα καταμαράν, ο ίδιος που ενοχλεί τους ψαράδες, όπως και τότε που παρακαλούσαν για την έλευση του Αη Σώστη. Εμείς, οι windsurfers, βέβαια, θα ψάξουμε να σας βρούμε λόγους για να το αγαπήσετε: Δροσίζει μέσα στον καλοκαιρινό καύσωνα, δίνει ζωή στις ανεμογεννήτριες των νησιών μας (λέμε τώρα…), καθαρίζει τον ουρανό ώστε να χαζεύουμε -οι πιο ρομαντικοί- τ’ αστέρια τη νύκτα. Τέλος πάντων. Ας μη σας πείσουμε με τέτοια επιχειρήματα. Ας σας καλέσουμε απλώς στο αγαπημένο μας χόμπι, την ιστιοσανίδα, που -ακόμη κι αν το χειμώνα με τους κρύους βοριάδες και τους άγριους νοτιάδες σάς μοιάζει απόκοσμο και επίπονο- το καλοκαίρι, στην παραλία όπου παραθερίζετε, τόσο το έχετε ζηλέψει και τόσες φορές έχετε μπει στον πειρασμό να το δοκιμάσετε. Αξίζει, πιστέψτε με. Αλλιώς, δεν θα κατέβαιναν όλοι αυτοί από κάθε γωνιά της Ευρώπης κάθε καλοκαίρι στην Πάρο και τη Ρόδο, να ξυπνούν από τις 9 το πρωί και να μην ηρεμούν πριν από τις 7 το βράδυ, με τα κορίτσια τους στην άκρη της αμμουδιάς να τους τραβούν φωτογραφίες με «κανόνια». Αξίζει, γιατί όποιος καταφέρει να δαμάσει αυτό το παράξενο στοιχειό της φύσης που είναι ο άνεμος, νιώθει σαν ένας μικρός θεός. Και η σανίδα με το μικρό πανί επάνω της είναι ο ευκολότερος και πιο διασκεδαστικός δρόμος προς την αποθέωση…
Ο ΑΝΕΜΟΣ
Το windsurfing είναι μια μορφή ιστιοπλοΐας που δεν γίνεται χωρίς δυνατό άνεμο. Οχι ότι υπάρχουν και ιστιοπλοϊκά που πλέουν με 0 μποφόρ, αλλά σε ένα σκάφος αναψυxής πάντοτε υπάρχει και μια μηχανή να το κινεί όταν η αιολική ενέργεια δεν αρκεί. Και στα υπόλοιπα αγωνιστικά σκάφη, με τα μεγαλύτερα πανιά, αρκεί μια τόση δα ριπή για να τους δώσει ώθηση. Το windsurfing, όμως, για να το απολαύσει κανείς σε όλο του το μεγαλείο, χρειάζεται τουλάχιστον 5 μποφόρ αέρα. Γι’ αυτό και η Ελλάδα είναι ιδανικός προορισμός για τους windsurfers του καλοκαιριού, αφού το μελτέμι σπάνια πέφτει κάτω από τα 7 μποφόρ.
Τι είναι το μελτέμι;
Η λέξη «μελτέμι» είναι τουρκική και σημαίνει κάτι σαν «κάθε χρόνο». Ο Αριστοτέλης έδωσε σ’ αυτό τον εποχικό άνεμο που ερχόταν την ίδια εποχή… κάθε χρόνο το όνομα «Ετησίαι» στα «Μετεωρολογικά» του. Πρόκειται για μια ψυχρή μάζα αέρα που έρχεται από τον Βορρά και πνέει όλο τον Ιούλιο και Αύγουστο στο Αιγαίο κυρίως με βορειοδυτική διεύθυνση (βορειοανατολική στη βορειότερη Ελλάδα) και ένταση 7 μποφόρ κατά μέσον όρο, που σε κάποια στενά περάσματα ανάμεσα στα νησιά του Αιγαίου ανεβαίνει στα 9 και 10.
Μελτέμι και windsurfing
Μπορεί να μην είναι ο ιδανικότερος άνεμος για το σπορ, αφού δεν είναι πάντοτε διαρκής (κάνει συχνά «σπηλιάδες», δηλαδή μικρές διακοπές και απότομες εκρήξεις στη συνέχεια), αλλά είναι πολύ δυνατός όλο το καλοκαίρι. Και το ελληνικό καλοκαίρι, στις πανέμορφες παραλίες μας, είναι θελκτικό για όσους θέλουν να συνδυάσουν το σπορ με τον τουρισμό. Και κακά τα ψέματα, όσο απολαυστικός μπορεί να είναι ένας δυνατός βοριάς το χειμώνα, είναι τόσο κρύος που καμιά στολή, όσο πάχος και να έχει, δεν θα αφήσει έναν windsurfer να τον απολαύσει πάνω από 2 – 3 ώρες. Ενώ το καλοκαίρι, στα surfspots των ελληνικών νησιών, μπορεί να χαζεύετε ένα πανί να κάνει την ίδια διαδρομή πάνω-κάτω για 7 – 8 ώρες…
Δεν κάνει για όλους
Προσοχή όμως. Οι εντελώς αρχάριοι καλό είναι να προσπαθήσουν να μάθουν το σπορ προς το απόγευμα, όταν σιγά-σιγά το μελτέμι κοπάζει. Τα 7 μποφόρ μπορεί να είναι εκ των ων ουκ άνευ για το «πλανάρισμα» και το «waterstart», που αποτελούν βασικά συστατικά του windsurfing, αλλά θα σας προκαλέσουν πάρα πολλές δυσκολίες αν είστε ακόμη στα πρώτα σας βήματα και το βασικό σας μέλημα είναι να ισορροπείτε στη σανίδα, να σηκώνετε το πανί και να καταλαβαίνετε πώς θα κατευθύνετε με αυτό το σκάφος σας.
Η ΘΑΛΑΣΣΑ
Και στο windsurfing μερικά πράγματα που έχουν να κάνουν με την ασφάλεια είναι επιβεβλημένα. Για τους αρχάριους: Να ξέρουν, φυσικά, κολύμπι, να είναι καλά στην υγεία τους και γυμνασμένοι (δεν θέλετε να πάθετε κράμπα καταμεσής του πελάγους και να μην μπορείτε καν να σταθείτε πάνω στο σκάφος), να μην το επιχειρούν κοντά σε λουoμένους. Για τους πιο προχωρημένους: Να ελέγχουν τον εξοπλισμό τους, να μην απομακρύνονται πολύ, ειδικά αν κάνουν windsurfing μόνοι, να ενημερώνονται σχετικά με τον καιρό για την παραλία όπου επιχειρούν, να φορούν κράνος αν έχουν σκοπό να κάνουν φιγούρες ή αν τα μποφόρ έχουν φουντώσει πολύ.
Οι ιδανικές παραλίες
Οι ρηχές θάλασσες με αμμώδεις βυθούς σε κλειστούς κόλπους με σταθερό αέρα είναι το ιδανικό σκηνικό. Ρηχές, ώστε να μπορείτε να πατάτε στα πρώτα σας μαθήματα όταν, έτσι κι αλλιώς, δεν θα χρειάζεται να απομακρύνεστε από την ακτή. Αμμώδεις, για να μη χτυπάτε τα πόδια σας και -κυρίως- να μην καταστρέφετε τον εξοπλισμό. Σε κλειστούς κόλπους, γιατί εκεί δεν πιάνει κύμα (κάτι που έχει να κάνει, φυσικά, και με τη διεύθυνση του ανέμου, διότι, αν έρχεται από το ανοιχτό πέλαγος κάθετα προς την παραλία, το πιο λογικό είναι ότι θα έχει μπόλικο κύμα) και γιατί η διαδρομή «ορίζεται» κατά κάποιον τρόπο (είναι σημαντικό να βάζετε σημάδια, όπως εκκλησάκια, δέντρα, βράχια στην ακτογραμμή, για να μη χάνετε την πορεία σας). Για τον σταθερό αέρα δεν χρειάζεται καν επιχείρημα. Ιδανικά πρέπει να φυσάει από την ακτή προς τη θάλασσα και όχι εντελώς κάθετα. Σε όλα τα τουριστικώς ανεπτυγμένα νησιά του Αιγαίου, αλλά και στο Ιόνιο και στην Κρήτη, οι παραλίες που είναι ιδανικές για το σπορ διαθέτουν ήδη κάποιο surfshop, όπου μπορείτε να νοικιάσετε σκάφος και πανί. Αν, ωστόσο, έχετε δικό σας εξοπλισμό, μπορείτε να ψάξετε -πάντα με τη βοήθεια των ντόπιων, που ξέρουν τα ρεύματα και τις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής- για τη δική σας «ονειρεμένη» παραλία.
Ο ήλιος
Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα του windsurfing το καλοκαίρι μπορεί να γίνει και ο μεγαλύτερος εφιάλτης του windsurfer. Δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάτε το αντηλιακό σας, μία ώρα πριν ξεκινήσετε, και την ανανέωσή του κάθε μία – μιάμιση ώρα. Εναλλακτικά, χρησιμοποιήστε την ελαφρά στολή του καλοκαιριού, δηλαδή ένα ειδικό μπλουζάκι από λίκρα, που δεν αφήνει την ανεπιθύμητη ακτινοβολία να περάσει. Και, βέβαια, αν δεν χρησιμοποιείτε κράνος, να φοράτε ένα καπέλο και, αν μπορείτε, και γυαλιά ηλίου. Τα συχνά διαλείμματα -κάθε 45 λεπτά συνήθως- είναι επιβεβλημένα, για να πίνετε νερό και να τρώτε κάποιο φρούτο.