Σε κάθε κρίση δεν λείπουν και οι ευκαιρίες για νέες επαγγελματικές δραστηριότητες ή για οργάνωση και επέκταση ήδη γνωστών και στην περίπτωση της χώρας μας δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά.
Με ατέλειωτα χιλιόμετρα ακτογραμμής, νησιωτικά συμπλέγματα, μοναδικές διαύγειες στα νερά και ανεξερεύνητες δυνατότητες εκμετάλλευσης της φυσικής ομορφιάς και των άλλων φυσικών στοιχείων, η Ελλάδα θα μπορούσε να διεκδικήσει μια από τις πρώτες θέσεις παγκόσμιου τουριστικού προορισμού, σε συνδυασμό με την μοναδική πολιτιστική της κληρονομιά.
Τα θαλάσσια αθλήματα που συνδέονται με το τουριστικό προϊόν είναι : Kanoe, Καγιάκ, Ψάρεμα, Ιστιοπλοΐα, Κωπηλασία, Windsurfing, Kitesurfing, Καταδύσεις, Κολύμβηση, Υποβρύχιο Ψάρεμα, Θαλάσσιο Σκι, Μηχανοκίνητα Σπορ.
Τα στοιχεία αυτά έχουν κατά καιρούς επισημανθεί και οι φιλότιμες αλλά αποσπασματικές προσπάθειες ιδιωτών, κρατάνε σε χαμηλά επίπεδα το κομμάτι θαλάσσιου αθλητικού τουρισμού που θα μπορούσε να αποσπάσει η χώρα μας από την παγκόσμια πίτα, αναδεικνύοντας το έλλειμμα κεντρικού σχεδιασμού ανάπτυξης.
Οι περισσότεροι από τα 15 εκατ. ανθρώπους παγκοσμίως, που κάνουν winsurfing ή kitesurfing και άρα είναι δυνητικοί αθλητικοί τουρίστες, δεν γνωρίζουν ότι η Ελλάδα κατατάσσεται πρώτη παγκοσμίως σε διαθεσιμότητα ανέμων για το άθλημά τους, οκτώ μήνες τον χρόνο!
Ενδεικτικό της επιρροής, που μπορεί να έχει στις τοπικές κοινωνίες μια διεθνής διοργάνωση και η προβολή της είναι το παράδειγμα της Ρόδου, μεταξύ 2002-2005, όταν το νησί διοργάνωσε διεθνείς αγώνες windsurfing, οι οποίοι διαφημίστηκαν σε πολλές χώρες, προσήλκυσε κατά μέσο όρο 20.000 “εξειδικευμένους” τουρίστες ετησίως, αριθμός που μειώθηκε τα επόμενα χρόνια.
Αν και δεν έλειψαν οι προβολές για την χώρα μας, από κολακευτικά άρθρα αθλητών διεθνούς φήμης, τα ποσοστά είναι ακόμα σε χαμηλά έως μέτρια επίπεδα σε σχέση με τις δυνατότητες στο συγκεκριμένο θαλάσσιο άθλημα.
Ανάλογος και μεγαλύτερος ίσως ο αριθμός όσων ασχολούνται με καταδύσεις, είτε αυτόνομες, είτε ελεύθερες και με το υποβρύχιο ψάρεμα. Γνωστή η «αγάπη» των Ιταλών ψαροντουφεκάδων για τα νερά του Ιονίου και όχι μόνο, παρά το γεγονός ότι αρκετοί γείτονες είναι και υπέρμαχοι της παρανομίας, μέσω της οποίας έφευγαν πλουσιότεροι από τις διακοπές τους, χωρίς φυσικά να έχουν την αποκλειστικότητα.
Η καθυστέρηση στην απελευθέρωση των καταδύσεων και η πολυνομία σε συνδυασμό με την συναρμοδιότητα πολλών φορέων έχουν κρατήσει το κομμάτι αυτό σε χαμηλά σχετικά επίπεδα, παρά την αύξηση των τελευταίων χρόνων, ενώ υπάρχει μεγάλη υστέρηση σε φυσικά ή τεχνητά σημεία καταδύσεων.
Ειδικά για την πρόσφατη τουριστική περίοδο και σύμφωνα με παρατηρήσεις επαγγελματιών του χώρου, επίσης αρνητικά επέδρασε η ακύρωση χιλιάδων ρώσων μετά τα γεγονότα στην Ουκρανία και τις εκατέρωθεν κυρώσεις ΕΕ και Ρωσίας.
Σ. Θαλασσινός
αρχική δημοσίευση : spirospero
***