16.000 χιλιόμετρα ακτογραμμής και 3.000 νησιά. Νερά διαυγή και προκλητικά όλες τις εποχές του χρόνου. Σε μια χώρα σαν την Ελλάδα, μια κατάδυση θεωρείται επιβεβλημένη.
Εκατομμύρια άνθρωποι απ’ όλον τον κόσμο έχουν γευτεί τη φιλοξενία και την ομορφιά της χώρας μας πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Από το 2006 έχουν την ευκαιρία να εξερευνήσουν και την υποβρύχια Ελλάδα ύστερα από την άρση απαγόρευσης των καταδύσεων. Ο λόγος που μία από τις πλέον ενδιαφέρουσες δραστηριότητες κρίθηκε παράνομη ήταν η κλοπή αρχαιοτήτων. Ως εκ τούτου, όταν ‘‘άδειασε’’ ο βυθός, οι υπεύθυνοι παρέδωσαν τις θάλασσές μας σε όσους αρέσκονται στην ψυχαγωγική αυτόνομη κατάδυση, στην ουσία σε εκείνους που προστατεύουν πραγματικά τα αρχαία που βρίσκονται διάσπαρτα στο βυθό της χώρας μας.
Προτού προχωρήσουμε, πρέπει επίσης να διευκρινίσουμε κάτι πολύ σημαντικό: η αυτόνομη κατάδυση δεν έχει καμία σχέση με το υποβρύχιο ψάρεμα, όπως μας επισήμανε και ο συνεργάτης μας Κώστας Τσολάκος, πιστοποιημένος επαγγελματίας αυτοδύτης, προπονητής θαλάσσιου σκι και ιδιοκτήτης του NDC (Nafplio Diving Center).
Ο βυθός είναι ένα πιο κοντινό διάστημα. Σιωπηρός και γεμάτος μυστήριο. Όμως εν αντιθέσει με το διάστημα, γνωρίζουμε τους “μόνιμους” κατοίκους του και μπορούμε να τον εξερευνήσουμε. Απαραίτητη προϋπόθεση η καθοδήγηση από ειδικούς και ο κατάλληλος εξοπλισμός. Και ενώ ελάχιστοι από εμάς μπορούν να γίνουν αστροναύτες, οι περισσότεροι μπορούμε να ‘‘βαπτιστούμε’’ δύτες και μάλιστα με πτυχίο που θα μας επιτρέπει -πάντα μαζί με έναν ακόμη τουλάχιστον δύτη- να εξερευνούμε τον μαγικό υδάτινο κόσμο. Σκεφτείτε πόσοι χιλιάδες επιστήμονες έχουν αφιερώσει τη ζωή τους σε αυτόν και πόσες ατέλειωτες ώρες ντοκιμαντέρ έχουν δαπανηθεί για τον μυστηριώδη κόσμο του βυθού… H υποθαλάσσια μορφολογία στη χώρα μας είναι εντυπωσιακή. Με μια βουτιά ακόμη και σε πολύ μικρά βάθη μπορεί κάποιος να γίνει μάρτυρας της απίστευτης μαεστρίας της φύσης. Θαυμάστε κάθετους τοίχους και σπηλιές με σταλακτίτες και σταλαγμίτες, συμπλέγματα με μεγάλα μονόπετρα, ολόκληρα λιβάδια από σφουγγάρια, θαλάσσια φυτά και ανεμώνες, πανέμορφα κοράλλια με μαγευτικά χρώματα ηλικίας έως και χιλίων ετών. Στην παρέα σας μπορούν να προστεθούν οι μόνιμοι “φιλόξενοι” κάτοικοι των ελληνικών θαλασσών, όπως δελφίνια και χελώνες, κοπάδια με τόνους, χταπόδια και αστερίες. Μπορείτε να δείτε ολόκληρα αρχαιολογικά πάρκα και να νιώσετε ανυπέρβλητο δέος μπροστά σε ένα ναυάγιο, σε ένα αεροπλάνο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Όποια περιοχή και αν επιλέξετε, το σίγουρο είναι πως θα αποζημιωθείτε. Η Ελλάδα είναι ένας από τους καλύτερους καταδυτικούς προορισμούς στον κόσμο. Εκμεταλλευτείτε το και μυηθείτε στα μυστικά του υδάτινου κόσμου!
Τι χρειάζομαι για να ξεκινήσω; Οι σχολές κατάδυσης παρέχουν τα πάντα. Αν σκοπεύετε να ασχοληθείτε πιο σοβαρά, απαιτείται τουλάχιστον ο βασικός εξοπλισμός, δική σας μάσκα, βατραχοπέδιλα, αναπνευστήρας και στολή.
Από ποια ηλικία μπορεί κάποιος να αρχίσει τις καταδύσεις; Από 10 ετών έως όσο αντέξετε.
Πώς παίρνω πτυχίο; Για το πρώτο πτυχίο (open water diver) απαιτούνται εννέα βουτιές υπό την επίβλεψη πιστοποιημένου εκπαιδευτή. Οι πέντε πρώτες βουτιές γίνονται σε περιορισμένα νερά (κόλπος ή πισίνα) σε βάθος έως πέντε μέτρων. Οι επόμενες τέσσερις πραγματοποιούνται με σκάφος και σε βάθος έως 18 μέτρα. Τα group αποτελούνται από τέσσερα άτομα.
Ποιο είναι το κόστος για το πρώτο πτυχίο; Το κόστος είναι 550 ευρώ και περιλαμβάνει εξοπλισμό, το βιβλίο και την έκδοση του πτυχίου.
Ποιος είναι ο ασφαλέστερος τρόπος για να κάνω κατάδυση; Με το πτυχίο προσέρχεστε στα κατά τόπους λιμεναρχεία και δηλώνετε πού θα καταδυθείτε. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να το επιχειρήσετε μόνοι.
Μπορώ να κάνω το χειμώνα καταδύσεις; Στη χώρα μας ασφαλώς. Τα νερά του Αιγαίου και του Ιονίου είναι ζεστά. Ταυτόχρονα υπάρχουν στολές που δεν επιτρέπουν το κρύο να διαπερνά το σώμα. Οι καλύτεροι μήνες είναι από τον Μάιο έως και τον Απρίλιο. Ευχαριστούμε τον κ. Κώστα Τσολάκο, πιστοποιημένο επαγγελματία αυτοδύτη και ιδιοκτήτη του NDC (Nafplio Diving Center) για την παραχώρηση πληροφοριών και φωτογραφιών.
Ως αυτόνομη κατάδυση ορίζεται η δυνατότητα κατάδυσης με αυτόνομη καταδυτική συσκευή. Ο όρος χρησιμεύει για τη διάκριση της εν λόγω δραστηριότητας από τις λοιπές μορφές κατάδυσης. Ηαυτόνομηκατάδυσηαποκαλείται Scuba diving (Self – Contained Underwater Breathing Apparatus). Ο αυτοδύτης φέρει συσκευή συμπιεσμένου αέρα, ιδιότητα στην οποία αποδίδεται η μεγαλύτερη αυτονομία στην υποβρύχια κίνηση αλλά και ο περιορισμός στον χρόνο παραμονής του. Η διαφορά από την ελεύθερη κατάδυση είναι ότι στη δεύτερη ο δύτης καταδύεται αυτόνομα και δεν φέρει καταδυτικό αναπνευστικό εξοπλισμό. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, οι ενεργοί δύτες υπολογίζονται πάνω από 5.000.000. 1.500.000 είναι οι δύτες κάθε χρόνο που πραγματοποιούν τουλάχιστον ένα ταξίδι σε κάποιον καταδυτικό προορισμό. Από τους πιο δημοφιλείς καταδυτικούς προορισμούς στην Ευρώπη θεωρούνται η Ισπανία, η Μάλτα, η Κύπρος η Κροατία και η Τουρκία, ενώ από τους καλύτερους προορισμούς στον κόσμο η Αίγυπτος, οι Μαλδίβες και το Μεξικό.
Σχετικά άρθρα :
Αυτόνομες καταδύσεις και ασφάλεια