Εξοπλισμός Windsurfing : γνωριμία

 

Εξοπλισμός Windsurfing, kite & sup surfing στην Ελλάδα. Οργανωμένες παραλίες & πίστες, spots

 

Αν υπολογίσετε ότι o βασικός εξοπλισμός για windsurfing, ακόμη και με μεταχειρισμένα τα βασικά κομμάτια, θα σας κοστίσει γύρω στα 1.200 ευρώ, θα καταλάβετε πως ίσως είναι προτιμότερο να νοικιάσετε. Ειδικά αν έχετε σκοπό να κάνετε windsurfing μόνο το καλοκαίρι. Για δύο εβδομάδες, θα σας κοστίσει περίπου 250 ευρώ. Και θα έχετε το πλεονέκτημα ότι θα μπορείτε να αλλάζετε σκάφος και πανιά, αναλόγως του καιρού. Αν βέβαια έχετε σκοπό να συνεχίσετε και το χειμώνα ή δεν θέλετε να είστε εγκλωβισμένος σε μία μόνο παραλία (αυτήν του ενοικιαστή σας), μπορείτε να σκεφτείτε σοβαρά το ενδεχόμενο αγοράς δικού σας εξοπλισμού.

Το σκάφος διατηρεί υψηλή τιμή μεταπώλησης για 3 – 4 χρόνια (αν και στο τέλος του πρώτου χάνει αμέσως το 50% της αξίας του), οπότε, όταν με το καλό θα θελήσετε να «κατεβάσετε λίτρα» (θα έχετε μάθει, δηλαδή, τόσο καλά που θα μπορείτε να μανουβράρετε πια ένα πιο μικρό και άρα πιο γρήγορο και ευέλικτο σκάφος), θα αποσβέσετε αρκετό από το κόστος του καινούργιου σας πουλώντας το παλιό. Τα πανιά καλό είναι να μην τα κρατάτε πάνω από δύο χρόνια, γιατί τα χαλαρώνει το αλάτι και ο ήλιος, ενώ για τα υπόλοιπα κομμάτια του εξοπλισμού θα σας οδηγήσει σε αποφάσεις η φθορά τους, αλλά έτσι κι αλλιώς το μεγάλο κόστος είναι το σκάφος και τα πανιά.

 

Το σκάφος

Κοστίζει από 700 μέχρι 1.500 ευρώ το καινούργιο και περίπου 350 με 400 ευρώ το μεταχειρισμένο ενός έτους, αν το πάρετε από κάποια σχολή, ή λίγο παραπάνω αν το πάρετε από ιδιώτη σε πολύ καλή κατάσταση.

Τα πανιά

Υπολογίστε περίπου 200 ευρώ για το κάθε πανί, αλλά πιθανότατα θα χρειαστείτε περισσότερα από ένα, γιατί σε μέρες με λιγότερο αέρα θα πρέπει να βάζετε μεγαλύτερο πανί και σε μέρες με πολύ αέρα, μικρότερο. Μια καλή λύση είναι να πάρετε ένα μόνο πανί, περίπου στα 5,5 μέτρα, που θα σας καλύψει σε ευρεία γκάμα ανέμων, αλλά η ιδανική λύση -αν δεν έχετε μεγάλο budget- είναι να πάρετε 2 – 3 μεταχειρισμένα πανιά από τα 4 ώς τα 7 μέτρα.

Το άλμπουρο

Καλό είναι να επενδύσετε στο άλμπουρό σας -το κατάρτι, με άλλα λόγια- και να αγοράσετε κάποιο πολύ ελαφρύ, διότι βοηθάει εξαιρετικά στην όλη ισορροπία του σκάφους. Υπολογίστε, λοιπόν, άλλα 150 ευρώ εκεί – ή το διπλάσιο, αν χρειαστείτε δύο άλμπουρα, καθώς τα διαφορετικά μεγέθη πανιών σημαίνουν και διαφορετικά κατάρτια.

Η μάτσα

Η μάτσα είναι το τιμόνι σας και ίσως το κομμάτι του εξοπλισμού που φθείρεται πιο εύκολα εάν δεν είστε προσεκτικοί. Οταν θα μάθετε windsurfing, δεν θα κρατάτε τη μάτσα με τα χέρια σας, αλλά θα τα χρησιμοποιείτε μόνο για να την κατευθύνετε, αφού θα κρέμεστε επάνω της με όλο σας το σώμα, χάρη στα «κρεμαστικά» (δύο ελαστικά λουριά στις δύο πλευρές της μάτσας) και στο «γάντζο» (μια ζώνη που φοράτε στη μέση κι έχει ένα γαντζάκι μπροστά για να πιάνεται στα κρεμαστικά). Συνολικά πρέπει να υπολογίσετε άλλα 300 ευρώ εκεί.

 

Σχετικά άρθρα :

Εξοπλισμός για windsurfing – αναλυτική παρουσίαση

 

 

Ειδικό μαλακτικό για στολές νεοπρέν

 

 

* με πληροφορίες από το gentlemens guide – ενώ οι τιμές ενδέχεται να έχουν αλλάξει