Συντήρηση λαστιχοβόλων όπλων

spearagun

Βασικές συμβουλές για να διατηρηθεί το ψαροντούφεκό σας σε άριστη κατάσταση  και να είναι αξιόπιστο την ώρα που θα χρειαστεί :

Πριν και μετά από κάθε βουτιά σε παραλίες με άμμο ή μικρά χαλίκια, προσέχουμε που ακουμπάμε το ψαροντούφεκο, ώστε να μην πάνε στον μηχανισμό σκανδάλης. Μια καλή συνήθεια είναι να το ακουμπάμε πάνω στα πέδιλα, στον σάκο ή σε κάποιο βράχο, για να είμαστε σίγουροι ότι δεν θα έχουμε προβλήματα.

Μετά από κάθε κατάδυση, το όπλο πρέπει να ξεπλένεται με άφθονο γλυκό τρεχούμενο νερό, για να απομακρυνθεί το αλάτι.

Γυρίζουμε το όπλο ανάποδα μια δυό φορές για να σιγουρευτούμε ότι έχει φύγει όλο το νερό από τον μηχανισμό σκανδάλης, πριν το αφήσουμε όσο διάστημα απαιτείται για να στεγνώσει στον ίσκιο.

Εάν σκοπεύουμε να μην  χρησιμοποιήσουμε το όπλο για χρονική περίοδο πάνω από  μήνα καλό είναι αφού έχει στεγνώσει να σκουπίσουμε προσεκτικά κάθε μέρος του.

Τοποθετούμε το ψαροντούφεκο στεγνό σε μέρος, καθαρό και καλά αεριζόμενο, χωρίς βάρη επάνω του.

Αποφεύγουμε την επαφή με λάδι από παράγωγα πετρελαίου, διαλύτες ή βενζίνη, γιατί θα φθείρουν τα λάστιχα και τα πλαστικά.

Ελέγχουμε περιοδικά τις φθορές πάνω σε κάθε ξεχωριστό κομμάτι, κεφαλή, λάστιχα, βέργες, καμπάνα, μηχανισμό σκανδάλης και πείρους. Στα όπλα με μεταλλικές ή πλαστικές καμπάνες καλό είναι κατά διαστήματα να τις ξεβιδώνουμε και να τις ξεπλένουμε, απομακρύνοντας το αλάτι που ενδεχομένως έχει παραμείνει στις βόλτες.

Για να αποφύγουμε το  φαινόμενο να «σκληραίνει» η σκανδάλη την λάθος στιγμή, μετά το πλύσιμο, λιπαίνουμε περιοδικά τον μηχανισμό  με το ειδικό λάδι σιλικόνης RePren.  Λίγες σταγόνες αρκούν.

 ***

Ειδικό μαλακτικό για στολές νεοπρέν