Πλύσιμο, φροντίδα και συντήρηση στολής

tauchtom[1]Οι πρώτες βροχές του φθινοπώρου, γι’ αρκετούς σηματοδοτούν το τέλος των θαλασσινών εξορμήσεων και την ανάγκη συντήρησης του εξοπλισμού, πριν την αποθήκευση, μέχρι την επόμενη άνοιξη.

Καθώς το κεφάλαιο «εξοπλισμός» είναι μεγάλο, στη συνέχεια θα αναφερθούμε στη συντήρηση και φροντίδα των ισοθερμικών στολών, υγρού τύπου από νεοπρέν. Ο συγκεκριμένος τύπος στολών, με παραλλαγές, έχει μεγάλο εύρος χρήσης σε πολλές θαλάσσιες δραστηριότητες, ξεκινώντας από το ψαροντούφεκο και τις καταδύσεις, περνώντας στις διάφορες μορφές surf (windsurf, kite, sup) και συνεχίζοντας με τρίαθλο, waterski, κανόε – καγιάκ και άλλα. Για όλους όσους ασχολούνται με κάποια από τις προηγούμενες δραστηριότητες, η στολή είναι το προστατευτικό δέρμα τους, το άλλο τους μισό για να απολαύσουν το αγαπημένο τους χόμπι και γι’ αυτό αξίζει προσοχής και φροντίδας.

Πρώτο μας μέλημα είναι να απομακρύνουμε τυχόν υπολείμματα άμμου ή άλλα «αναμνηστικά» της θαλάσσιας δραστηριότητας που έχει πάνω η στολή μας. Μ’ ένα ειδικό βουρτσάκι, όπως αυτά που καθαρίζουμε την ηλεκτρική μας ξυριστική ή ένα μικρό πινέλο που έχουμε «κουρέψει», ώστε η τρίχες του να είναι κοντές και σκληρές, φροντίζουμε να καθαρίσουμε το φερμουάρ (εάν υπάρχει) και την υπόλοιπη στολή μας, προσέχοντας ιδιαίτερα τις ραφές και τα σημεία με βέλκρο (γνωστά ως χρατς). Σε αυτό το στάδιο είναι ευκαιρία να ελέγξουμε την στολή για τυχόν φθορές. Τα μικροσκισίματα, επισκευάζονται σχετικά εύκολα με ειδική κόλλα, η οποία θα καλύψει το φθαρμένο σημείο και θα αποτρέψει να μεγαλώσει. Για μεγαλύτερα σκισίματα είναι καλύτερα να πάτε την στολή σας σε εξειδικευμένο κατάστημα για αποκατάσταση της ζημιάς. Οι ενδεχόμενες επισκευές, θα πρέπει να γίνουν αφού ολοκληρώσουμε την διαδικασία καθαρισμού, όπως περιγράφεται παρακάτω.

Στη συνέχεια, ξεπλένουμε την στολή μας, με άφθονο γλυκό νερό για να απομακρύνουμε το αλάτι που έχει μείνει από την τελευταία μας εξόρμηση και την τοποθετούμε σε μια λεκάνη με γλυκό νερό ή ανάλογα στην μπανιέρα. Αφού την αφήσουμε κάποιες ώρες, ώστε να διαλυθούν τα τελευταία υπολείμματα από αλάτι, με ένα μαλακό σαπούνι κι αντίστοιχο σφουγγάρι, την σαπουνίζουμε για να απομακρυνθούν βρωμιές και μικροοργανισμοί και την ξεπλένουμε με άφθονο γλυκό νερό. Χρήσιμη συμβουλή : Με τη στολή, πλένουμε και τον σάκο εξοπλισμού, για ν’ αποφύγουμε δυσάρεστες εκπλήξεις από κολλημένα φερμουάρ την ερχόμενη περίοδο.

Μετά το πλύσιμο, γυρίζουμε την στολή μας ανάποδα και την απλώνουμε στον ίσκιο, πάνω σε μία απλώστρα ρούχων ή κάτι αντίστοιχο, ώστε η στολή μας να αερίζεται επαρκώς και να μπορεί να στραγγίζει, χωρίς να υπάρχουν σημεία κατακράτησης νερού. Αποφεύγουμε να την κρεμάμε σε σύρμα, σχοινί ή με μανταλάκια, γιατί προκαλούμε ζημιές. Να θυμόσαστε ότι η στολή αντιπαθεί το «μαύρισμα», όπως και την αυξημένη θερμοκρασία, γι’ αυτό αποφεύγουμε το καυτό ή το ζεστό νερό και γενικώς την άμεση έκθεση σε υψηλές θερμοκρασίες, γιατί προκαλείται ξήρανση και πρόωρη γήρανση του υλικού. Όταν στεγνώσει καλά η εσωτερική πλευρά, γυρίζουμε πάλι ανάποδα, για να στεγνώσει και η εξωτερική.

Όσοι αποθηκεύετε την στολή σας σε ντουλάπα, φροντίστε να προμηθευτείτε ειδική κρεμάστρα, με φαρδιά άκρα, ώστε να αερίζεται το εσωτερικό της. Για τους πλέον απαιτητικούς υπάρχουν ειδικές κρεμάστρες με ενσωματωμένο ηλεκτρικό ανεμιστήρα. Όσοι πάλι την αποθηκεύσετε ξαπλωμένη, μην ξεχάσετε να την περάσετε εσωτερικά με ταλκ, ειδικά εάν το υλικό είναι λείο ή ξυρισμένο και υπάρχει φόβος με τη θερμοκρασία να κολλήσουν οι δύο πλευρές. Σε κάθε περίπτωση, αποφεύγουμε να την διπλώνουμε, εκτός κι αν δεν έχουμε άλλη επιλογή και ποτέ δεν τοποθετούμε βαριά αντικείμενα πάνω της.

Στο εξωτερικό, εδώ και χρόνια, υπάρχει μεγάλη γκάμα εξειδικευμένων προϊόντων φροντίδας, κάτι που σταδιακά έρχεται κι εδώ, όπως μου έδειξε ένα τυχαίο περιστατικό. Φέτος τον Αύγουστο, ανακάλυψα σε κάποια από τις διαδικτυακές μου περιπλανήσεις σε ξένα site, ένα νέο προϊόν που συντηρεί την ελαστικότητα της στολής. Έπρεπε να το παραγγείλω από Αγγλία, για να διαπιστώσω ότι το RePren, όπως είναι η ονομασία του, είναι ελληνικό προϊόν και σύμφωνα με τον κατασκευαστή, οικολογικό, από φυσικές πρώτες ύλες, ενώ έχει και διαδικτυακή παρουσία με ομώνυμο site.

Κάτι αλλάζει λοιπόν, προς το καλύτερο κι όλο και περισσότεροι εκτιμούν το «προσέχουμε για να έχουμε».

Σ. Θαλασσινός

 

πηγή : spirospero
.
***
Ειδικό μαλακτικό για στολές νεοπρέν
.