Ο καταδυτικός εξοπλισμός αποτελεί το κύριο ερωτηματικό για όποιον ενδιαφέρεται να εισέλθει στον άγνωστο και πανέμορφο κόσμο του υποβρύχιου κυνηγιού. Η αυτοσυγκράτηση και ο σεβασμός προς τους νόμους της θάλασσας αποτελούν τις βασικές οδούς πάνω στις οποίες πρέπει να πορεύεται κάθε νέος ψαροντουφεκάς ώστε να επιτύχει το καλύτερο επιθυμητό αποτέλεσμα όσον αφορά τις τεχνικές και την προσωπικότητα που θα αναπτύξει με την πάροδο του χρόνου. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν με τον βασικότερο εξοπλισμό που θα πρέπει να προμηθευτούμε ώστε να κάνουμε ένα καλό και ασφαλές, πάνω από όλα, ξεκίνημα:
Στολή κατάδυσης
Οι στολές που προτείνονται στους νέους ψαροντουφεκάδες για τους καλοκαιρινούς μήνες είναι διπλόφορδες, πάχους 3-4 χιλιοστά. Οι εν λόγω στολές είναι οι οικονομικότερες της αγοράς με μεγάλη αντοχή στα γρατζουνίσματα και στις επαφές με τους βράχους. Φοριούνται με σχετική ευκολία χωρίς να είναι απαραίτητο το βρέξιμο εσωτερικά. Αποτελούνται από παντελόνι μέσης ή παντελόνι με long john(τιράντες aqua stop) και σακάκι με ενσωματωμένη κουκούλα. Οι στολές πάχους 3-4 χιλιοστά χρησιμοποιούνται μόνο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.
Ψαροντούφεκο
Το όπλο που προτείνεται για ένα καλό ξεκίνημα το οποίο θα σας ανταμείψει στις επαφές σας με όλων των ειδών τα θηράματα είναι μήκους 70-85cm. Τα όπλα αυτού του μήκους είναι πολύ ευέλικτα διευκολύνοντας τις κινήσεις σας στις τρύπες. Επίσης με δυνατά λάστιχα μπορείτε να επιτύχετε γρήγορες και επιτυχείς βολές στο ψάρεμα έξω από την τρύπα σε θηράματα που το κυνήγι τους είναι πιο απαιτητικό. Όλοι οι ψαροντουφεκάδες έχουν στην κατοχή τους ένα ψαροντούφεκο αυτού του μήκους γιατί χρησιμεύει:
- στο ψάρεμα στην τρύπα
- στο δευτέρωμα βραχωμένων ψαριών
- ως εφεδρικό όπλο
Γάντια και μποτάκια
Τα γάντια είναι ένα απαραίτητο εργαλείο για κάθε ψαροντουφεκά βοηθώντας στην μέγιστη θερμομόνωση του σώματος καθώς και στην προστασία των δαχτύλων σας από τυχόν τραυματισμούς. Σε όλους έχει τύχει μια λανθασμένη όπλιση του όπλου, το απότομο τίναγμα των λάστιχων μπορεί να προκαλέσει σοβαρούς τραυματισμούς σε γυμνά χέρια. Επίσης πολλές φορές θα χρειαστείτε να ακουμπήσετε πάνω σε κάποιο βράχο όπου υπάρχει ένας αχινός ή να πιάσετε το ψάρι που θα έχετε συλλάβει μετά από μια επιτυχημένη βολή. Το πάχος των γαντιών που θα χρησιμοποιήσετε είναι το πολύ 3 χιλιοστών πάχους.
Μετά τα γάντια για να ολοκληρώσετε την καταδυτική ένδυση σας πρέπει να προμηθευτείτε κάλτσες οι οποίες δίνουν την τέλεια εφαρμογή των πελμάτων σας σε σχέση με τα πέδιλα διευκολύνοντας τις κινήσεις σας μέσα στο νερό. Το πάχος πρέπει να είναι το πολύ 3χιλιοστά καθώς μεγαλύτερο πάχος μπορεί να προκαλέσει κράμπες ή πιασίματα νεύρων.
Βατραχοπέδιλα
Για αρχή προτιμήστε ένα ζευγάρι βατραχοπέδιλα μετρίου μήκους και όχι πολύ σκληρά. Θα σας βοηθήσουν στην εξοικείωση με το «άθλημα» χωρίς να σας κουράσουν σε βαθμό να το εγκαταλείψετε. Σε γενικές γραμμές τα μακριά και σκληρά πέδιλα, προτιμούνται για βαθιές βουτιές, τα μαλακά πέδιλα για μεγαλύτερες διαδρομές.
Μάσκα και αναπνευστήρας
Η καλή επιλογή μιας καλής μάσκας σε συνδυασμό με έναν αναπνευστήρα να είστε σίγουροι ότι θα σας προσφέρουν ένα ευχάριστο και ξεκούραστο υποβρύχιο κυνήγι. Μάσκες μικρού όγκου προτιμούνται από τους περισσότερους ψαροντουφεκάδες παρέχοντας την μέγιστη ορατότητα, ωστόσο υπάρχουν μάσκες μέσου όγκου ισάξιες με τις προηγούμενες. Μην ξεχνάτε πάντα να ελέγξετε την καλή εφαρμογή της μάσκας στο πρόσωπό σας πριν την αγοράσετε. Όσον αφορά τον αναπνευστήρα, στην αγορά κυκλοφορούν πάρα πολλά είδη, όλα αξιόλογα.
Σημαδούρα ασφαλείας
Το πιο σημαντικό κομμάτι του καταδυτικού μας εξοπλισμού. Δεν νοείται ψαροντουφεκάς χωρίς σημαδούρα. Στην αγορά κυκλοφορούν πολλών ειδών σημαδούρες, κοντές, μακριές, ορθογώνιες, στρόγγυλες, με στεγανά κ.α. Διαλέγετε όποια σας αρέσει αρκεί το εξωτερικό της υλικό να είναι σκληρό ώστε να αντέχει στις κακουχίες. Επίσης υπάρχουν προστατευτικά εξωτερικά καλύμματα που προστατεύουν τη σημαδούρα σας από τον ήλιο και τυχόν κοψίματα. Μαζί με την σημαδούρα προμηθεύεστε και σκοινί 50 μέτρων το λιγότερο, το οποίο το τυλίγετε σε μια ανέμη σημαδούρας.
Βάρη και ζώνη βαρών
Η ζώνη με την σωστή κατανομή βαρών βοηθάει στην πλευστότητα σας, βοηθώντας την κατάδυση και γενικά τις κινήσεις μέσα στο νερό. Προσοχή, τα βάρη πρέπει απλά να σας δίνουν μια ώθηση προς τον βυθό και όχι να σας βουλιάζουν. Με τον καιρό θα καταλάβετε από μόνοι σας πόσα κιλά σας χρειάζεστε για να αποκτήσετε την τέλεια πλευστότητα. Προτιμήστε ελαστική ζώνη καθώς εφαρμόζει τέλεια πάνω στην στολή χωρίς να μετακινούνται τα βάρη κατά την διάρκεια της κατάδυσης. Να προσέχετε η πόρπη να είναι ταχείας απελευθέρωσης ώστε να μπορεί να απελευθερώνεται εύκολα από το σώμα σας.
Μαχαίρι
Το μαχαίρι, εκτός από το να καθαρίζει τις πατάτες ετοιμάζοντας το γεύμα, χρησιμοποιείται στο ψαροντούφεκο κυρίως για την θανάτωση των θηραμάτων. Εκτός αυτού όμως παρέχει ασφάλεια καθώς τα κομμένα δίχτυα και παραγάδια στους ελληνικούς βυθούς απαντώνται πολύ συχνά, αποτελώντας θανάσιμη παγίδα για τους δύτες και θα πρέπει να αποφεύγει να πλησιάσει ο ψαροντουφεκάς γιατί εγκυμονεί κίνδυνος να μπλέξει σε αυτά. Προσοχή λοιπόν και το μαχαίρι σε ετοιμότητα!
Ψαροσακούλα ή ψαροβελόνα
Η ψαροσακούλα χρησιμεύει για να βάλετε μέσα τα άτυχα θηράματά σας και δένεται με κλίπ στην μέση ή ακόμα καλύτερα στην σημαδούρα. Η ψαροβελόνα χρησιμεύει για το «κρέμασμα» των ψαριών. Ασφαλέστερο μέρος για να κρεμάτε την ψαροβελόνα σας είναι η σημαδούρα.
Καλές βουτιές και κυρίως ασφαλείς βουτιές, κάτι που απαιτεί ζευγάρι
.