Ξεκίνημα με ψαροντούφεκο στα ρηχά

richo_psarema

Είσαι στη θάλασσα ένα ονειρεμένο ξημέρωμα, ή ένα ζεστό απομεσήμερο έχοντας διαλέξει εκείνα τα ωραία βράχια αριστερά στην παραλία. Ωραία βράχια που συνορεύουν με ποσειδωνία, πέτρινες πλάκες που δημιουργούν αρκετό χώρο φιλοξενίας μεγάλων ψαριών και αρκετά ψάρια που βολτάρουν μπαινοβγαίνοντας στις πέτρες.

Έχεις οπλίσει το ψαροντούφεκο μόνο μέσα στη θάλασσα . Τα μεγαλύτερα ψάρια έχουν και μεγαλύτερο βαθμό ευφυΐας από τα μικρότερα. Αυτός είναι και ο λόγος που τα μικρά ψάρια πλησιάζονται πιο εύκολα από εμάς. Ας μην εκμεταλλευτούμε την αδυναμία αυτή των μωρών ψαριών κι ας τους δώσουμε την ευκαιρία να περάσουν από κάποιους κύκλους αναπαραγωγής. Εξάλλου τα μικρά ψαράκια δεν έχουν καμία μα καμία θηρευτική αξία. Θα νοιώσεις μεγάλη χαρά όταν καταφέρεις να συλλάβεις κάποιο ενήλικο άτομο οποιουδήποτε είδους ψαριού. Το ίδιο ισχύει και για τα χταποδάκια. Αν κάνεις λίγο καιρό υπομονή να μεγαλώσουν θα είναι καλύτερα και για σένα και για αυτά.

Συνήθως τα πρώτα ψάρια που θα χτυπήσει ο νέος ψαροντουφεκάς είναι από τα είδη που δεν είναι ιδιαίτερα κινητικά. Πέρκες, χάνοι, γλώσσες, χειλούδες και χταπόδια θα αποτελέσουν τα πρώτα εύκολα θηράματα σου. Μέσω αυτών των ψαριών θα μάθεις το όπλο σου. Θα ξέρεις ποιες ακριβώς δυνατότητες διαθέτει, από πια απόσταση πρέπει να ρίχνεις στο κάθε ψάρι, πώς να στοχεύεις. Αλλά εσύ πάντα θα έχει στο νου σου ένα αξιόλογο θήραμα. Σύντομα θα αφήσεις το κυνήγι των στατικών ψαριών και θα ψάξεις για δυσκολότερα και μεγαλύτερα είδη.

Κολύμπα ήρεμα στα ρηχά, πολύ κοντά στο γιαλό με όλες τις αισθήσεις σε ετοιμότητα. Εκμεταλλεύσου τα φυσικά εμπόδια και κοντοστάσου σε καθένα από αυτά, προβάλλοντας αργά και σε ετοιμότητα πρόσωπο και όπλο. Μπορεί έτσι να αιφνιδιάσεις ένα μεγάλο κέφαλο ή ένα ωραίο σαργό που βόσκει αδιάφορα. Τα ψάρια αγαπούν τον ήλιο, το φως, ενώ στα ρηχά βρίσκουν τροφή εξαιτίας του κύματος που ανασκαλεύει το βυθό ξεσηκώνοντας τροφή. Κάθε λίγα μέτρα, ανοίξου λίγο, βρες ένα ωραίο βράχο, βούτα κρατήσου από αυτόν ξαπλώνοντας κυριολεκτικά στο βυθό. Δεν χρειάζεται να μείνεις πολύ ώρα, κάποια δευτερόλεπτα στα ρηχά και όσο νοιώθεις άνετα με την ανάσα σου. Την πρώτη φορά ίσως να μην μπορείς να ακουμπήσεις και τα πόδια κάτω. Μετά από λίγο όμως θα ξέρεις πώς να το κάνεις σωστά Σε ένα από τα καρτέρια  έτσι ονομάζεται η τεχνική που εφαρμόζεις – η ζωή του τόπου μέσα από την περιέργεια θα έχει ξεδιπλωθεί μπροστά σου. Εσύ με τη λαχτάρα του κυνηγού θα ρίξεις σβέλτα στα κεφαλόπουλα που πλησίασαν γρήγορα. Με τον ήχο όμως της τουφεκιάς, μια μεγάλη ουρά στο βάθος θα γυρίσει τρομαγμένη προς τα βαθιά. Είναι ένα ωραίο λαβράκι που πλησίαζε χωρίς να προλάβεις να το δεις… Μόλις έκανες το πρώτο σου πετυχημένο ρηχό καρτέρι και πήρες το πρώτο μάθημα υπομονής και επιλεκτικότητας! Ανεβαίνεις στην επιφάνεια, ειδοποιείς το ζευγάρι σου που ακολουθεί διακριτικά κάποια μέτρα πίσω και επιδίδεστε σε εναλλακτικά καρτέρια μέχρι που ο λάβρακας ενδίδει χαρίζοντάς σας το πρώτο ωραίο θήραμα!

Από το κοπάδι των ψαριών που περιφέρεται γύρω σου είναι πολύ σημαντικό να επιλέξεις ένα για στόχο. Ποιο απ’ όλα; Το μεγαλύτερο από αυτά που κινούνται πιο κοντά σ’ εσένα. Και αφού μιλάμε για κινούμενο στόχο, λάβε υπόψη σου τις εξής παραμέτρους:

Η βέργα ναι μεν εκτοξεύεται και ταξιδεύει με ικανή ταχύτητα μέσα στο θαλασσινό νερό, αλλά τα ψάρια διαθέτουν απίθανα αντανακλαστικά και μπορούν να την αποφύγουν. Ειδικά αν η βολή μας γίνει από μακριά. Αντίθετα αν η βολή γίνει από πιο κοντά οι πιθανότητες σύλληψης αυξάνονται κατά πολύ. Σημαδεύοντας το κεφάλι του ψαριού που κινείται είναι δυνατό να το καρφώσει η βέργα μας στο κέντρο του σώματος του εκ του ασφαλούς.

Από τα παραπάνω εύκολα συμπεραίνει κάποιος πως τα καλύτερα αποτελέσματα έρχονται από τον ψαροντουφεκά που θα καταφέρει να πλησιάσει περισσότερο τα ψάρια. Και πως μπορείς να το πετύχεις αυτό; Πρώτα απ’ όλα με την ησυχία. Ο θαλασσινός υποβρύχιος κόσμος είναι σιωπηλός. Το ίδιο και τα πλάσματα που ζουν σε αυτόν. Ο παραμικρός θόρυβος εκ μέρους μας π.χ. το χτύπημα των πέδιλων στην επιφάνεια της θάλασσας είναι ικανός να διώξει μακριά τα ψάρια μιας περιοχής. Ακόμα και οι απότομες μετατοπίσεις μας υποβρυχίως τρομοκρατούν τα υποψήφια θηράματα τρέποντας τα σε φυγή! Η ευαίσθητη πλευρική γραμμή τους αντιλαμβάνεται πανεύκολα την απότομη αυτή μετατόπιση του νερού σαν κίνδυνο, έτσι με μια άτσαλη βουτιά ακόμα και τα ψάρια που δεν διαθέτουν εξαιρετική όραση και ακοή μπορούν εύκολα να μας αντιληφθούν.

 

 

Σχετικά άρθρα :

Ο βασικός εξοπλισμός για ψαροντούφεκο

 

neverdivealone[1]

 

 

Ειδικό μαλακτικό για στολές νεοπρέν

 

 

myfreetime